Nieuws Huurders

  Zeventiende editie van AFW draait om talent

Zeventiende editie van AFW draait om talent
 
Geplaatst op: 05-06-2012

De speciale dag voor jong talent, Fashion Week Lab genaamd, is door de organisatie van de Amsterdam Fashion Week geschrapt. De zeventiende editie van het mode-evenement - gehouden van 11 tot en met 15 juli 2012 – moet in het geheel in het teken staan van het stimuleren van talent. Nieuw zijn daarom ook de 'Young professional shows', waarbij ontwerpers voor de eerste keer in een zelfstandige show hun collectie tonen.

Onder de noemer van 'jonge vakman of -vrouw' is donderdag avond een show van Karssenberg-Greidanus, het label van Sanne Karssenberg en Cleo Greidanus. De dames, die beiden studeerden aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, werken sinds 2009 samen en toonden in 2010 ook al een collectie tijdens de modeweek van Amsterdam. Toen was een lap stof die op verschillende manieren om het lichaam werd bevestigd en met metalen kettingen en pennen vastgemaakt, het uitgangspunt van de collectie.

Vrijdag om vijf uur is het de beurt aan ’young professional’ Studio Jux. Het label van ontwerpster Jitske Lundgren en mede-eigenaar Carlien Helmink, dat wil dat mode leuk is, ook voor de makers in Nepal, waar de kleding van biokatoen, bamboe en hennep wordt geproduceerd, won in januari dit jaar de Green Fashion Competition en daarmee een bedrag van 25.000 euro. Op de laatste avond van de modeweek staat het Amsterdamse label LikeThis op het programma.

Jonge talenten tonen, in tegenstelling tot eerder edities, hun kunsten tijdens Fashion Week Lab verspreid over de week. Melissa Siegrist en Jacob Kok nemen voor de tweede keer met een catwalkshow deel aan het programma. Voor onder andere Allan Vos, Nata Ryzh en Dorhout-Mees is deelname aan de Lab-shows een debuut.

Vorige maand werd al bekend dat Cleas Iversen en Marga Weimans de openingsavond voor hun rekening nemen. Iversen was drie seizoenen afwezig op het officiële programma van de Amsterdam Fashion Week en maakt op de belangrijkste avond van het evenement een ‘come-back’. Weimans staat bekend om haar sprookjesjurken van buitengewone materialen als hout, halfedelstenen, kunststof, glasvezel tin, zijde, metalen, polyester en purschuim.

Op het programma staat verder Bas Kosters - de ontwerper die bij de zestiende editie de opening van de modeweek op zich nam, showt nu zijn werk op vrijdagmiddag - Spijkers & Spijkers en Jan Boelo; beiden op vrijdagavond. Sjaak Hullekes toont zaterdagavond zijn nieuwste mannenmode. Winde Rienstra en Marijke de Haan delen die middag de catwalk. Op zondag zijn nog shows te bezoeken van Tony Cohen en Edwin Oudshoorn.

Bron: Fashion United

Foto 2: Studio Jux tijdens Green Fashion Competition – credit Peter Stigter

 


Terug naar Nieuws


Blijf op de hoogte

U kunt zich inschrijven voor de WFC nieuwsbrief. Deze ontvangt u dan regelmatig per mail. In de nieuwsbrief staan nieuwe huurders, aankondigingen van beurzen, activiteiten en andere nieuws uit de modewereld. U kunt zich ieder moment ook weer uitschrijven.

Klik hier om u in te schrijven.